In deze blog proberen we wat meer uitleg te geven bij de achtergrond van virussen, de gevaren en hoe uw netwerk hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.
100% beveiliging zal een utopie blijven, maar we leggen nu uit hoe we ons zo goed mogelijk kunnen wapenen.

Een veelgehoorde opmerking blijft “bij mij valt niets te halen, ik ben geen bank en op mijn netwerk staat alleen mijn bedrijfsdata en niets van directe waarde”.
Deze redenatie is deels waar, maar stel u eens voor dat u per ongeluk een email aanklikt die u hebt ontvangen. Deze email zag er legitiem uit en toen ude bijlage probeerde te openen waren plots al uw bestanden versleuteld.
En niet enkel uw eigen bestanden, ook alle mappen op het netwerk waartoe u toegang had.
Alle data in uw administratie, directie en klantdata is plots versleuteld en als u een bestand probeert te openen volgt een melding om een bedrag te betalen (meestal in cryptovaluta als Bitcoin), waarna uw bestanden weer beschikbaar zullen worden.
Kortom, uw bestanden zijn gegijzeld.

Klinkt vervelend? Dat is het ook.
En u bent geen geselecteerd doelwit, dit soort emails wordt en-masse verstuurd naar een grote groep willekeurige adressen.
In de hoop dat er iemand op klikt en er zo geld verdiend kan worden door hackers.

U kunt ervoor kiezen te betalen, en als u geluk hebt krijgt u inderdaad de code om de versleutelde bestanden te ontsleutelen.
Als u een goede, recente backup van uw bestanden heeft, is het aan te raden deze terug te zetten.
Heeft u geen goede recente backup, dan is de kans aanwezig dat u uw data, die u vaak over meerdere jaren heeft opgebouwd, kwijt bent.
Daarnaast heeft u geen idee wat er met uw data gebeurd, heeft de hacker toegang tot de inhoud van uw bedrijfsdata, uw klantgegevens?

Dit klinkt misschien als een ‘ver van uw bed show’, maar er is ons meerdere gevallen bekend van collega bedrijven op Bonaire die soortgelijk euvel hebben ondervonden.
Zelfs ministeries op een van de eilanden is het overkomen, voor het artikel over het ministerie van bestuur en planning op Curaçao, zie hier.

Laten we een aantal stappen terug doen, had u dit kunnen voorkomen?
Waarschijnlijk wel.

©2019 Highway ICT Bonaire - All rights reserved

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?